Gazetede 8. İstanbul Lale Festivali'nin açılış haberini okuyunca, hafta sonunu beklemeden, sabahın erken saatlerinde otobüse bindim. Taksim'de arkadaşımla buluşup Emirgan'a doğru yola çıktık. Öğlende koruya vardığımızda, gelmek için hafta içini seçmenin ne kadar doğru bir karar olduğunu gördük. 472 bin metre karelik büyük bir alana sahip koru oldukça kalabalıktı, hafta sonu nasıl olur düşünemiyorum. Korunun bir bölümüne kadar özel aracınızla çıkabiliyorsunuz, otopark ücretleri de fazla değil.
Koru, Emirgan-İstinye arasında bulunuyor, otobüsle gelmeyi düşünenler, Taksim'den Sarıyer yönüne giden otobüsleri kullanıp, Emirgan durağında inerek ulaşabilirler. Ve mutlaka spor rahat bir ayakkabı giymenizi öneririm, çünkü Yıldız Parkı kadar olmasa da dik yokuşları çıkmanız gerekiyor. Bastonuyla yokuşları tırmanan yaşlılar gördüm. Siz de mis gibi Boğaz havasını içinize çekerek bu renk cümbüşünün içine dalabilirsiniz.
Koru önceleri Feridun Bahçeleri olarak anılıyormuş. 1871-1878 yılları arasında içine üç köşk yapılmış. 1943'te zamanın belediye başkanı Lütfü Kırdar kamulaştırarak halka açmış, şu anda Beltur'un işletiminde, 2006'dan beri her yıl Nisan ayında Lale Festivali düzenlenmekte. Bu yıl 270 değişik türde 14 milyon 420 bin lale soğanının dikildiğini öğrendim. İstanbul'a çok yakışan laleleri, erguvan ağaçlarını, 120 den fazla ağaç türünü, yukarılara çıktıkça daha da fazla görebileceğiniz Boğaz manzarasını izlemek için, ister ailenizle, ister sevgilinizle ya da arkadaşınızla gidebilirsiniz. Ressam İsmail Acar'ın Tulip İstanbul sergisini de 30 Nisan'a kadar görebilirsiniz.
Koru'da Sarı, Pembe ve Beyaz, üç köşkte de kafe hizmeti bulunuyor. Sarı Köşk'ün önündeki kuğu ve ördeklerin yüzdüğü gölet insanın içini açıyor. Dilerseniz Sarı Köşk'te kahvaltı edebilir, öğleden sonra açık büfesinden faydalanabilirsiniz. Fiyatlar oldukça uygun. Örneğin serpme kahvaltı 17,5 TL, Levrek Izgara 19,5 TL, Kremalı Sebzeli Badem Çorbası 4,75 TL, pastalar 7,5 TL, Türk Kahvesi 4TL.
Sarı Köşk'ün tavan ve duvarlarındaki , lale, karanfil, gül, yasemin figürlerini, geometrik kompozisyonları, sedef, fildişi, altın, gümüş süslemeleri, dış cephedeki el oymalarını çok beğendim. Sarı ve beyaz kullanılarak, büyük bir kuş evini andıracak şekilde dekore edilmiş.
Üst katında üç oda ve bir salon, altta dört oda, hol ve mutfak, ayrıca bodrum katı bulunuyor. Osmanlı padişahları, şehirdeki pek çok köşk ve kasırda, bazen bir mevsim bazen bir kaç gün kalır ya da yabancı misafirleri ağırlarmış.
Pembe Köşk iki katlı, üç kapısı bulunuyor. Alt kata mutfak, banyo, tuvalet, üst kata salon, beş oda, iki de sandık odası yapılmış.
Emirgan Korusu'nu gezmeden önce, doğrusu bu kadar çeşit ve renkte lale olduğunu bilmiyordum. Korunun içinde bir çiçek satış noktası da bulunuyor, buradan bahçeniz ya da balkonunuz için çeşitli çiçekler satın alabiliyorsunuz. Koruda pek çok yere piknik masaları koyulmuş, çeşmeler ve diğer ihtiyaçlar düşünülmüş. Çocuklar için çocuk parkları ve biraz büyük çocuklar için ilginç bir tırmanma platformu var. Korunun değişik noktalarında, havuz ve göletlerin kenarlarında pek çok bank ve üstü kapalı kamelyalar da bulunuyor. Çevredeki çok sayıda görevli size yardımcı olmaya hazır ve piknik için ayrılmamış çimlere girenleri de sürekli uyarıyorlar.
İnsanın en mutlu olduğu anların, doğanın içindeyken olduğuna inanıyorum. Emirgan Korusu, büyük şehirde yaşamanın nimetlerinden faydalanırken, yüklendiğimiz stresi atmanın en güzel yerlerinden biri.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder