7 Ekim 2013 Pazartesi
Gap Turu Harran, Atatürk Barajı
Harran'da ilk durağımız Harran Höyüğü, Ulu Cami , tarihi Harran Üniversitesi. Tarihi Üniversitede, dünya ile ay arasındaki uzaklığı doğru hesaplayan ilk astronom El Battani, atom ve cebir ilmini bulan mucid Cabir bin Hayyan ders vermiş.
Harran pek çok medeniyete beşiklik eden, Adem peygamberin Hindistan'dan göç ederek çiftlik yaptığı bereketli ova, Yusuf peygamberin doğduğu yer, Musa peygamberin Firavunun zulmünden kaçtıktan sonra yerleştiği şehir.
Şehir kalabalık, topraktan yapılmış evler arasındaki ova göz alıcı bir manzara oluşturuyor. Meşhur Karınca Evleri'nde verdiğimiz mola bizi adeta zamanda başka bir döneme götürdü. Oturduğumuz mekanın üzerini örten keçi kılından örtü, altına şaşırtıcı bir serinlik veriyordu. Çatısız evlerin içi de aynı şekilde serindi, ufak odacıklardan oluşuyordu ve bu odalar birbirine bağlantılıydı. Odalar arasında kapı bulunmuyor bir örtü ya da kilimle ayrılıyordu. Fotoğrafını çekmek istediğimi söylediğim Zeynep şaşkın ve mutlu bakışlarıyla objektifime böyle yansıdı.
Mekanda kırmızı biber, şallar ve üzerlik tohumundan nazarlıklar satılıyordu. Çay ve kahvelerimizi içtikten sonra Atatürk Barajı'na doğru yola çıktık.
Fırat Nehri üzerindeki bu devasa baraj, her türlü kriterde dünyanın on barajından biri, yapımında 7200 işçi çalışmış ve maalesef bu gibi çalışmalarda olduğu gibi burada da dinamit kullanımları sırasında pek çok genç hayatını kaybetmiş. Seyir terası girişinde onlar için bir anıt bulunuyor, üzerlerinde isim, doğum ve ölüm tarihleriyle beraber. Baraj yüzbinlerce kişiye iş olanağı sağlıyor ve gücü hakkında örnek vermek gerekirse beş günde tüm İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacak güçte. Son olarak ekleyeceğim ise Nevali Cori Tapınağının baraj suları altında kaldığı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder