6 Ekim 2013 Pazar
Gap Turu Şanlıurfa
Kardeş Türküler'i dinleyerek 13:30 da Şanlıurfa'ya varıyoruz, hava sıcak, sokaklar kalabalık. Yemeğimizi yiyeceğimiz Halil İbrahim Sofrası'na doğru yöneliyoruz. Midem pek iyi değil, bu yüzden hafif şeyler yemeyi tercih ediyorum. İçli köfte, soğuk çorba (lebeni), şıllık( yufka, bol ceviz, şerbet ve bol fıstıklı bir tatlı) ve sodaya 12,5 TL ödüyorum.
Şanlıurfa hemen herkesin bildiği gibi kebaplarıyla ünlü, bostana denilen salatası güzel, arpalı soğuk çorbalarını ve şıllık tatlısını da beğendim.
Yemekten sonra hep beraber Balıklıgöl'e doğru yöneliyoruz, bir kaç dakika sonra oradayız. Balıklıgöl İbrahim peygamberin kral Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer, ateşin göl, odunların balık, kalenin (kale antikçağda inşa edilmiş, şu anki surları ise M.S 814 te Abbasiler tarafından yapılmış) yanındaki sütunların da kullanılan mancınığın ayakları olduğuna inanılıyor. Gölün kenarındaki parkta otururken serinleyebilir belki de bir huzur hissedebilirsiniz.
Şanlıurfa çok tanrılı dinlerin bilinen en eski merkezi, tek tanrılı dinlerin tohumları da bu topraklarda ekilmiş. Şehir Mezopotamya uygarlığının beşiği olan Fırat-Dicle deltasında kurulmuş ve kültürü, tarihi, arkeolojik yapısıyla bir müze şehir. Şanlıurfa kuzeye doğru gelişiyor, rehberimiz emlak fiyatlarının yüksekliğini anlatıyor, yapılan lüks binaları gördüğümde kendimi gelişmiş bir Akdeniz şehrindeymişim gibi hissettim. Aslında gezi boyunca bu hisse pek çok şehirde kapıldım ve Güneydoğu ile ilgili ne kadar yanlış düşündüğümü anladım.
Şehirde Kazzaz, Sipahi, Koltukçu, Pamukçu, Kazancı gibi pek çok tarihi kapalı çarşı var. Bu çarşılardan biri de Gümrükhan.Gümrükhan'da bize verilen serbest zamanda oturup menengiç kahvelerimizi, mırralarımı içip sohbet ettik.
Menengiç kahvesi yumuşak bir kahve, orta şekerlisi ideal. Mırra'ya ise espressonun atası denebilir. Mırrayı bekar erkekler dağıtıyor, kulpsuz fincana bir yudum koyuyor, tekrar içmeyecekseniz iki parmağınızla fincanı kapatıp getiren gence geri veriyorsunuz. Masaya yanlışlıkla koyarsanız cezalı olduğunuzu söylüyorlar. Böyle bir durumda ya getiren genci evlendirmeniz ya da fincanı parayla doldurmanız gerekiyormuş. (:
Şanlıurfa ile ilgili şu günlerde konuşulan güzel olay Haleplibahçe Mozaikleri ile ilgili, kazılardan çıkan pek çok mozaikten biri dünyanın en değerli mozaiği olma yolunda. Bu mozaik dört Amazon kraliçesinin av sahnesini yansıtıyor. M.S 5. yüzyıla ait, 4 milimetre büyüklüğündeki, Fırattan toplanan taşlarla muhteşem bir eser yaratılmış, gölgelendirmedeki başarı değerini gösteriyor. Daha önce yüzlerce mozaik ve kaya mezarı gecekonduların altında yok olmuş. Umarım şimdi planlanan devasa mozaik müzesi projesiyle, bundan sonrakiler kurtarılır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder