27 Aralık 2012 Perşembe

Kuzine


Binlerce yıl boyunca insanlar yemeklerini önce ateşin sonra ısıtılmış tuğlalar üzerinde pişirmiş.

1798'de Bavyeralı Benjamin Thompson, tuğladan yaptığı bir ocağın içine madeni raflar yerleştirdi, altta ateş yakarak bunları ısıttı ve üzerinde yemek pişirmeyi başardı, bu kuzinenin atasıydı.

Kuzineyle tanışmam ilk kez anneannemin evinde olmuştu. Çok amaçlı bir eşyaydı, odun yakarak hem ısınılır, hem yemek pişirilirdi, ona büyük bir mutfak sobası denebilirdi.

Üzerinde her zaman, sıcak suya ihtiyaç olduğunda kullanılan, su dolu bir çaydanlık olurdu. Kışın üzerinde kestane közleyebilirdiniz. Dedem, portakal kabuklarını üzerinde bir süre bıraktığında, etrafa mis gibi bir koku yayılırdı ve onun kuzinede kızarttığı peynirlerin tadına doyum olmazdı.

Hiç yorum yok: