11 Mayıs 2013 Cumartesi

Sultanahmet Meydanı Sütunlar, Soğukçeşme Sokağı


Sultanahmet Meydanı'ndan ayrılmadan önce son olarak üç sütunu yakından görmek istedik. Bunlardan Dikilitaş yaklaşık 20 metre yüksekliğinde granitten yapılmış bir sütun. M.S 390 yılında Roma imparatoru birinci Teodosius tarafından Mısır'dan getirilmiş. Dört yüzünde firavun Tutmosis'in zaferleri anlatılıyor, batı yüzünde kaidenin üst kısmında ise, birinci Teodosius eşi ve çocuklarıyla elçileri kabul ederken tasvir edilmiş.


Örme Dikilitaş, 32 metre yüksekliğinde, yedinci Konstantin tarafından yaptırılmış, alanda yarışan at arabaları bu noktadan geriye dönüş yaparlarmış.


Yılanlı Sütun, imparator Konstantin tarafından 324 yılında Apollon Tapınağı'ndan getirtilmiş. Birbirine dolanmış üç bronz yılandan oluşuyor, günümüze sadece beş metrelik kısmı kalmış. Daha sonra yılan kafalarından biri bulunmuş ve şu anda Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmekte. Sütunun, şehri böceklerden ve sürüngenlerden koruduğuna inanılırmış.

Meydandan ayrılmadan önce Alman Çeşmesi'ni ve 3. Ahmed Türbesi'ni de fotoğraflamak istiyordum ama restorasyonda olduklarından bu mümkün olmadı. Meydandaki havuzun kenarında biraz mola verdikten sonra, sola Soğukçeşme Sokağı'na doğru yöneldik.


Sokak 1985-1986 yılları arasında tamamen yıkılıp yeniden yapıldı. Şu anda evler pansiyon, sarnıç ise restaurant olarak hizmet veriyor.
Hafif bir yokuş ve inişten sonra Gülhane'ye vardığımızda saat 14'ü gösteriyordu. Biraz geç de olsa öğlen yemeğimizi yerken, Boğaz'dan geçen gemileri izlemek bütün yorgunluğumuzu aldı.


Hiç yorum yok: