11 Mayıs 2013 Cumartesi

Üçüncü Ahmed Çeşmesi, Hürrem Sultan Hamamı



Sultanahmet Meydanı Roma döneminde toplantıların yapıldığı, eğlencelerin, at yarışlarının düzenlendiği, pek çok anıtı barındıran, 30 bin seyirci alabilen büyük bir hipodromdu. Günümüzde Sultan Ahmed Cami, Yerebatan Sarnıcı, Türk İslam Eserleri Müzesi (eski İbrahim Paşa Sarayı), Hürrem Sultan Hamamı, Ayasofya, Padişah Türbeleri, 3. Ahmet Çeşmesi, Alman Çeşmesi ve üç sütunun bulunduğu bir meydan.
Hürrem Sultan Hamamı Mimar Sinan tarafından 1556-1557 yılları arasında, yıkılmış olan Zeuksippos Banyoları yerine yapılmış. 1920'den sonra bazen mahkumların kaldığı bir yer olmuş, bazen kağıt ve  benzin deposu olarak kullanılmış. 1958 yılında onarılmış, 2008'e kadar halı satış mağazası olmuş. Daha sonra Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi aslına uygun olarak restore etmiş. Hamam, restoran, cafe bölümlerinden oluşuyor. Şimdi hamamın internetteki sayfasından öğrendiklerimi sıralıyorum. Altın kaplama 160 hamam tası, Ödemiş'te dokunmuş ipek ve pamuk karışımı peştemallar, tamamen zeytinyağlı Edremit sabunları, 48 soyunma odası, masaj ve dinlenme odaları, kuaför, butik, hizmet eden 130 kişi, sıcaklığı 50 dereceye ulaşabilen buhar odaları, köpük masajı, kese servisi... Kısaca sultanlara layık, insanın kendini şımartmak istediğinde gidebileceği  bir mekan. Restoranında narlı kuzu pirzola, beğendili saray köfte, damla sakızlı sütlaç, kaymaklı ayva tatlısı, ev yapımı limonata, Osmanlı şerbetleri gibi lezzetler sunuluyor. Hamam sabah sekizden akşam yirmi ikiye kadar açık.



Üçüncü Ahmet Çeşmesi, Sultan üçüncü Ahmed tarafından bir Bizans çeşmesinin yerine, saray mimarı Kayserili Mehmet Ağa'ya yaptırılmış. Çeşme sekizgen prizma gövdeli, dört tarafında çeşme ve sebiller bulunuyor. Madalyon içindeki Maşallah yazısı, vazolar içinde çiçeklerin olduğu süslemeler, görkemli çatısındaki işçilik ve çeşmeler üstündeki 14 kıtalık kasideyle ünlü. Çeşmenin Ayasofya'ya bakan cephesindeki kasidenin son bölümünde şu yazmakta, "aç besmeleyle iç suyu, Han Ahmed'e eyle dua".

Gezimizin son bölümü Sütunlar ve Soğukçeşme Sokağı'na bir sonraki yazımda yer vereceğim.

Hiç yorum yok: