16 Ağustos 2013 Cuma

Arkeoloji Müzesi, İstanbul


Arkeoloji Müzesi 13 Haziran 1891'de açılmış. Girişten sağa dönerseniz Antik Çağ heykellerini, sola dönerseniz İskender Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi, Tabnit Lahdi gibi pek çok değerli eseri görebilirsiniz. Diğer katlarda şu an restorasyon ve deprem güçlendirme çalışmaları yapılıyor.


İskender Lahdi müzenin en değerli eseri, 1887de bulunmuş. Adı İskender Lahdi'de olsa aslında Sidon Kralı Abdalonymos'a ait. Üzerinde İskender'in savaş sahneleri ve avlanma sahneleri sergilenmiş. Muhafaza içinde sergilenen tek eser.


Ağlayan Kadınlar Lahdi'nin çevresinde 18 üzgün kadın figürü yer almakta, burada da flaşlı çekime izin verilmiyor.

                           İskender'in büstü müzenin önemli eserlerinden

                         Nehir tanrısı Okeanos'un heykeli, MS 2. yüzyıla ait

Salon 19da Miletos Faustina Hamamları heykel grubundan lir çalan kadın ve Poseidon Heykeli

Müzeden bazı eserlerin karmaları, Sidon Kralı Tabnit'in mumyası ilginç eserlerden.

Müzeye Bağcılar-Kabataş tramvay hattıyla ya da Eminönü'nden tramvayla ulaşabilirsiniz, Gülhane durağında inmeniz gerekiyor. Gülhane Parkı'na girdiğinizde sağda Topkapı Sarayı'na çıkan Osman Hamdi Bey yokuşunu göreceksiniz. Yürümeye başladığınızda yüz metre ileride solda Arkeoloji Müzeleri ile karşılaşacaksınız. Normal giriş 10 TL, bu biletle bahçedeki Çinili Köşk Müzesi'ni ve Eski Şark Eserleri Müzesi'ni de gezebiliyorsunuz. Arabanızla gidiyorsanız tarihi yarımadada park alanı olmadığını unutmayarak daha önce aracınızı park edip yürümeniz gerekiyor.

Hiç yorum yok: