11 Ağustos 2013 Pazar

Piyer Loti Tepesi


Piyer Loti Tepesi Eyüp'te Haliç manzarasını eşliğinde çay ya da kahve keyfi yapabileceğiniz bir mekan. Uzun yıllar İstanbul'da yaşamış ilk romanı Aziyade'yi burada yazmış Fransız yazar Pierre Loti'nin (asıl adı Julien Viaud) adını taşıyor. Tepede Aziyade Restoran, bir otel, üç kafe, bir nargile evi, bir sarnıç bulunuyor. Theodosius ya da Şerefiye Sarnıcı, Yerebatan Sarnıcı'ndan 100 yıl daha eski, 1600 yıllık. 250 metrekarelik bir alanı kaplıyor, 32 mermer kolona sahip, Eminönü ek belediye binasının altında yer alıyor. Devam etmekte olan proje sonunda bina kaldırılıp, üzeri yeşil alan yapılacak ve gün yüzüne çıkarılacak. Maalesef bu kez sarnıcı görme imkanım olmadı o nedenle eklediğim fotoğraf internetten alınma.


Piyer Loti Tepesi'ne bu kez de teleferikle çıkmak istedik ama oluşan kuyruğu görünce arabayla devam ettik. Teleferik 2005 yılından beri hizmet veriyor. Haliç'in kenarından 5 dakikada bir  hareket eden dört vagon, yaklaşık üç dakikada tepeye varıyor. Tatil günleri dışında çıkmayı tercih ederseniz yoğunluk olmadan teleferiği kullanabilirsiniz.


Yol boyunca ufak hediyelik eşya dükkanları var ama çok orjinal bir şey gördüğümü söyleyemeyeceğim. Yine tekrarlayacağım eğer tatil günlerini tercih etmezseniz kafede önlerde masa bulma telaşınız da olmayacaktır. Eğer arkalarda bir masayı zor bulsanız bile, fotoğraf çekmek için ufak bir seyir terasının bulunduğunu da söylemeliyim.

Hiç yorum yok: