7 Ekim 2013 Pazartesi

Diyarbakır Surları, Batman, Hasankeyf, Midyat, Mor Gabriel Manastırı


Dördüncü gün ilk durağımız Diyarbakır Surları, surların uzunluğu 5 kilometre, yapımında gri-siyah bazalt taşı kullanılmış. Yapılan yatırım, toprağın bereketi şehrin yüzünü değiştirmeye başlamış. Surlardan görülen Hevsel Bahçeleri manzarası harikaydı. Yolda bolca gördüğümüz pamuk tarlalarıyla ilgili rehberimizden ricada bulundum, bakalım uygun şartlar oluşacak mı?



Öğle yemeğimizi Batman'da yiyoruz, yol boyunca petrol kuyuları görülüyor, kısa bir zaman sonra ise tarihi M.Ö 8500 e uzanan Hasankeyf'e varıyoruz. Gençler Hasankeyf ile ilgili kitapçığı 5 TL ya satıyor, rastlarsanız kaçırmayın derim. Dicle Nehri üzerindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak Hasankeyf'de, rehberimiz 6000 den fazla mağara olduğunu söylüyor. Kısa molada hediyelik eşya standlarını geziyoruz ve Yol Geçen Hanı'nda kahve molası veriyoruz, kahveler gerçekten çok lezzetliydi.


Daha sonraki durağımız Mor Gabriel Manastırı, Mor Süryani dilinde aziz anlamına geliyor.Mor Gabriel Manastırı Midyat'ın 18 km. doğusunda yer alan Süryani Cemaatinin önemli bir yapısı. M.S 397 de başlanmış, barınma ve dua edilen yerleri, Meryem Ana  Kilisesi ve mezar odası bulunuyor.


Manastırın mükemmel taş işçiliği, manastır hakkında bilgi veren görevlinin dinginliği, çevrenin temizliği, bahçedeki nar ve fıstık ağaçları... her şey bana huzur verdi. Yolunuz o tarafa düşerse mutlaka görmeniz gereken bir yer.


Günün son durağı Midyat'tı, bir kısmımız Midyat Konuk Evi'ne yürüdü, diğerlerimiz çarşıda zaman geçirdi. Midyat'ta lezzetli bir ciğer yapıyorlar, porsiyon almadım ama tadına baktım gerçekten lezizdi, ciğercinin önündeki kuyruktan zaten bunu tahmin edebiliyorsunuz. Çarşıda Süryani şarabı satan dükkanlar var, şişesi 20 den 80 liraya kadar değişiyor. Kuru yemişçilerde buraya özgü tarçınlı ve normal badem şekeri satılıyor, isterseniz pestil, cevizli fındıklı sucuk ve bıttım sabunu da alabilirsiniz. Telkari işine gelince, telkari mücevherleri Midyat'tan ya da Mardin'den alabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise Mardin'in 3 km doğusundaki Deyrul Zarafan Manastırı'nın hediyelik eşya mağazası.

Hiç yorum yok: