8 Ekim 2013 Salı

Gap Turu Kasımiye Medresesi


Medresenin yapımına Artuklular zamanında başlanmış, Moğol saldırıları yüzünden Akkoyunlular döneminde 1502' de bitirilmiş. İki katlı bir medrese, ortasında havuzlu bir avlu, çeşme ve 32 derslik bulunuyor. Dersliklerin kapıları eğilerek girilebilecek şekilde yapılmış. Bunun bir nedeni öğrencinin öğretmenine saygısı ile ilintili diğeri ise eğilmek ve öğrencilerin tam bir teslimiyet duygusu içinde olmaları, çünkü ancak bu şekilde öğrenileceğini düşünüyorlarmış.





Medresenin taş işçiliği mükemmel, içeride suyla çalışan filli bir saat, pek çok bilimsel aletler, mescid ve bir de türbe bulunuyor. Girişi güney cephesindeki kapıdan, medresede hem dini hem fen bilimleri eğitimi veriliyormuş. Avludaki çeşmeden havuza akan suyun tasavvufi bir anlamı var. Rehberimizin anlattığına göre, çeşmeden ufak bölüme akan su insanın dünyaya gelişi, sonra hayatı, birden dar bir oluğa giriş ölümü ve sırat köprüsünü, dar geçitten büyük havuza akan su tekrar doğumu anlatıyormuş (yeniden doğuş reenkarnasyon anlamında değil).


Medrese çıkışında pek çok tezgahla karşılaşacaksınız, tezgahlarda genç kız ve kadınların boncuktan yaptığı bileklik, kolye gibi hediyelikler var, fiyatları ucuz, buradan kendiniz ve sevdikleriniz için alışveriş yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok: