23 Temmuz 2014 Çarşamba

Anadolu Medeniyetleri, Lidyalılar


                                                mühür yüzükler, bir broş ve sikkeler

Lidyalılar M.Ö 685 te Anadolu'nun batısına, Gediz ve Küçük Menderes vadileri arasındaki bereketli topraklara yerleşmiş. Görkemi, zenginliği, kültürel etkileri bugün bile bulunan eserlerde kendini gösteriyor.


Zenginliğinin sırrı Paktolos (Sart) Çayı'nda bulunan altındı. Başkentleri Sardes'e (Manisa Salihli) Kybele Tapınağı'nı yapmışlar, İkiztepe ve Aktepe kalıntılarından çok önemli eserler bulunmuştur. Bunların arasında,seramik kaplar, krem ve parfüm koymak için kullanılan lidyonlar, mühürler, sikkeler, buhurdanlıklar,sfenks heykeller sayılabilir. Kralları Karun nedeniyle, Karun kadar zengin sözü günümüze kadar gelmiştir.


Tarihte hatırlanmalarını sağlayan en büyük şey kuşkusuz sikkeyi (parayı) bulmalarıdır. Lidyalılar kral ve soylularını Friglerde olduğu gibi, tümülüs denilen tepelerin altındaki odalara gömmüş. Bulunan yaklaşık yetmiş metrelik tümülüsün kralları Alyattes'e ait olduğu sanılmaktadır.
Uygarlık M.Ö 547 de Persler tarafından yıkılmıştır. İstilaya ait şu hikaye anlatılır, Pers kralı Kyros başkent Sardes'i istila eder ve Lidya kralını odunlar üzerine bağlayarak yakmak ister, o sırada yağmur başlar. Kyros yanmakta olan şehri krala gösterip "bak şehrin yanıyor" der. Kral "istila ettiğine göre artık senin şehrin, kendi şehrini yakıyorsun" diye cevap verir.


Hiç yorum yok: