17 Nisan 2016 Pazar

GİRONA ve Salvador Dali Müzesi (İspanya 12)


Barcelona'ya bir buçuk saat uzaklıktaki Girona'ya ulaştığımızda hava kapalıydı. Girona Katalan bölgesinin kuzeydoğusunda yer alıyor, nüfusu 750 bin kadar, yılda 5 milyon turist ağırlıyor. İspanya'nın küçük ama en zengin şehri.


Dali Müzesi'ndeki ziyaret saatlerindeki sıkışıklık nedeniyle Girona'yı daha sonra gezmek üzere, Figueras şehrine yöneldik. Gerçekten bir izdiham vardı, Fransa sınırına yakın oluşu nedeniyle, fransız ziyaretçi akınına uğramıştı.


Önceden rezervasyon yapıldığı için, fazla beklemeden içeri girebildik ama odaları dolaşmak, kalabalık yüzünden zahmetli oldu.


Yukarıdaki tablo, Dali'nin Belleğin Azmi tablosu ama orjinali New York'ta sergileniyormuş.



Ünlü sürrealist ressam, 1904'te Katalanya'da doğar, kaprisli bir çocuk olarak büyür, annesinin ölümünden çok etkilenir...



Çalkantılı bir hayat yaşadı, 1958'e gelindiğinde artık ünlü bir ressamdı. 1939'da general Franco'yu desteklediğini açıkladı, pek çok aykırı düşünce ve davranışı yüzünden, hayatı boyunca tepki çekti.



1989'da kalp yetmezliğinden öldü ve müzenin mahzenine gömüldü...



Pek çok tablosunda, eşi Gala'yı resmetti. Hayatı ve davranışları eleştirilebilir ama resimlerini gördükten sonra sanatını eleştirmek mümkün değil.




Müzedeki bir bölümde de Dali'nin mücevher tasarımları yer alıyor, gerçekten orjinal çalışmalar




Müzeden çıktıktan sonra bir yemek molası verdik ve tekrar Girona'ya geri döndük

devam edecek...

Hiç yorum yok: