17 Nisan 2016 Pazar

VALENCİA (İspanya 11)


Valencia tarihi çok eskiler doğru uzanıyor, Romalılar tarafından kurulmuş ve İspanya'nın 3. büyük şehri. Köprülerle bezenmiş, düzgün yollara ve botanik güzelliğe sahip güzel bir şehir.




Domates savaşları, sahili, kalesi, düzgün sokakları, tarihi ipek borsası binasıyla ünlü.




Valencia Mercado kapalı pazarı dışı kadar, içi de görülmeye değer, ünlü Valencia portakalı da raflarda.




Valencia'nın ünlü içeceği Hotchata (orçata okunuyor), üstteki bitkinin sütü çıkarılıyor, şeker ve buz eklenip tüketiliyor. (bardağı 2.60 Euro idi) Bağırsakları çalıştırdığı için, bir bardaktan fazla tüketilmemesi gerekiyor.





Seramik müzesinin kapısı... Valencia'da 15-19 Mart arasında dev kuklalar, fallalar (fayya okunuyor) yapılıyor. İnsanlar bu dönemde eğleniyor, okullar tatil ediliyor. Yarışmayı kaybedenler meydanlarda törenle yakılıyor. Yakılmayan bir tanesi Museo Fallero müzesine kaldırılıyor, bu 1934 yılından beri devam ediyor. Ben müzeyi görmedim ama güzel olduğunu duydum, girişi 2 Euro, adresi: Plaza Monteolivete 4460060 (fotoğraf internetten alınmadır)



Yıllar içinde Turia nehri 75 kez taşmış, Valencia'ya (Balensiya okunuyor) çok zarar vermiş, insan kayıpları olmuş. Sonunda nehrin yönünü değiştirip, yatağı kurutmuşlar, o bölgeye de devasa bir park inşa etmişler. Bu parkta, spor salonları, yürüyüş alanları, çocuk parkları, konser salonları ve yukarıdaki fotoğraflardaki Bilim ve Sanat Parkı bulunuyor. Bu parkın içindeki binaların görüntüsü muhteşem. Parkta, opera binası, IMAX sinema salonu, botanik park, bilim müzesi ve Avrupa'nın en büyük akvaryumu Oceanografi bulunuyor. Zamanımız olsaydı akvaryumu gezmeyi çok isterdim.




En üstteki fotoğraf Plaza de la Virgen'deki Turia çeşmesi. Meydanlar, fıskiyeler, palmiyeler yine gözümüzü şenlendirdi.





İsa'nın son yemeğinde kullandığı, üzerine kitaplar yazılan, filmler çekilen Kutsal Kase Valencia Katedrali'nde. Valencia'lılar gerçek olduğunu iddia ediyorlar. Yerel rehberimiz Fernando'nun bir sürpriziydi, gezi programımızda yoktu, sessizce girdik ve yine sessizce çıktık.





Yorucu ama güzel bir gezinin sonunda Valencia'daki otelimize doğru yola çıktık.

Gelecek yazım Girona ve Salvador Dali Müzesi...

Hiç yorum yok: