20 Nisan 2014 Pazar

İtalya Turu I: Torino


İlk gençlik yıllarımdan beri İtalya'yı görme hayalim vardı. Ölmeden önce gidilmesi gereken yerler diye listeler vardır, ben listemin başına İtalya, özellikle de Toscana yazmıştım. Biraz geç de olsa bu şansı yakaladım ve oğlumla birlikte yola çıktığımızda yağmurlu bir İstanbul sabahıydı. 08:30'da havalanan uçağımız iki saat sonra turumuzun ilk durağı Torino'ya (Turin) indi.


Torino, İtalya'nın kuzeyinde Po nehrinin suladığı yemyeşil bir şehir. Merkezdeki Valentino Parkı 500 metrekare, şehir dışında 800 metrekareyi bulan parklar var ve İtalya'nın ilk başkenti. Görülmesi gereken önemli yerlere gelince, Kraliyet Sarayı (Palazzo Reale) barok tarzda yapılmış. Palazza Madame, Romalılar zamanından kalma; dış süslemeleri, geniş pencereleri ile muhteşem, bugün antik sanat müzesi olarak kullanılıyor.


San Lorenzo Kilisesi, üç bin metrekarelik alanıyla Avrupa'nın en büyük sinema müzesi Mole Antonellina, Mısır Müzesi ( Museo Egizio), 200 kadar aracın sergilendiği otomobil müzesi gezebileceğiniz diğer önemli yerler. Fiat fabrikası ise bugün bir kültür merkezi, içinde Picasso, Monet, Renoir, Conaletto'nun değerli eserleri sergilenmekte. Torino'da şubat ayında klasik araba, martta çikolata şenliği düzenleniyor.


Torino mutfağında keklerin, kurabilerin hepsi lezzetli. Bicerin denen ünlü bir içeceği de var, kahve, çikolata ve kremayı üç kat olarak hazırlıyorlar. Tavsiye ederim, çoğu kafede bulabilirsiniz, fiyatı 3,5 Euro.





Öğlen yemeğinde dört-peynirli pizza (quatro formaggi) ısmarlayarak İtalya'da ilk pizzamızı tattık. Önümüzde hamuru açıp hazırlayıp pişirdiler, taze taze servis yaptılar. Pizza ve içeceğe kişi başı 6,5 Euro ödedik. Mekanın sürprizi ise menüde kebap, künefe, güllaç ve baklavayı görmek oldu. İtalyanlar galiba kebabı sevmiş, tur boyunca kebapçılara rastladık.




İtalya'ya nisan ayında gideceklere mutlaka yanınızda uzun kollu giysiler, mont, şemsiye bulundurun demeliyim, çünkü bu ayda havalar epeyce serin. Rahat ayakkabılar tabii ki vazgeçilmeziniz olmalı. Her şehirde özellikle güneye inildikçe maalesef hırsızlık sorunu var, dikkatli olmakta fayda var.




Tur boyunca bine yakın fotoğraf çekmişiz ama kısıtlı fotoğraf ekleyebileceğimden şimdiden üzgün olduğumu söyleyeyim. Bir sonraki yazımda İtalya gezisinde faydalı olacakları yazacağım ve sonra Venedik'ten devam edeceğim. Görüşmek üzere.

Hiç yorum yok: