25 Nisan 2014 Cuma

İtalya Turu V: Vatikan, Saint Pietro Bazilikası


Vatikan katoliklerin yönetim merkezi. Saint Pietro (12 havariden biri) ya da Aziz Petrus Bazilikası Vatikan'da, Hıristiyan dünyasının en büyük bazilikası. 186 metre uzunluğunda, 22 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor ve kubbe yüksekliği 136 metre. 20 bin kişi aynı anda dua edebiliyor.



M.S 4. yüzyılda inşa edilmiş, zamanla büyütülmüş, restorasyonlar yapılmış bugünkü halini almış. Kubbeye 7 euro ödeyerek asansörle çıkılabiliyor, ya da nefesinize güveniyorsanız merdivenden 5 euro ödeyerek çıkabilirsiniz.




Vatikan'ı Roma'dan sadece bir duvar ayırıyor. Saint Pietro Meydanı'na geldiğimizde yine Çinli turist istilasıyla karşılaştık. Uzun kuyruğu aşıp içeri girdiğimizde kilisenin serin havası, fonda çalan müzik ve her yeri kaplamış sanat eserlerinden etkilenmemek imkansızdı.



Metrelerce yukarıya doğru uzanan mermer sütunlar, ihtişamlı duvar ve tavan süslemeleri, mihrap, tablolar, heykeller her şey çok etkileyiciydi. Benim için, belki de pek çok sanat sever için içerideki en önemli eser, saldırıya uğradığı için bir koruma içinde sergilenen Pieta Chapel denilen heykeldi. Michalengelo bu eseri 23 yaşındayken yapmış, eserde Hz. İsa'nın cansız bedeni Hz. Meryem'in kucağında görülmekte. (eklediğim ilk fotoğraf) Ayrıntılar o kadar yumuşak ve naif ki, sanatçı eseri sanki mermerden değil de çok yumuşak bir maddeden yapmış gibi.



Papa ünlü balkona çıktığında, onu meydandaki binlerce kişi izliyor; Paskalya yaklaştığından biz oradayken otellerde yer kalmadığını milyonlarca katoliğin Vatikan'a ve Roma'ya akın ettiğini öğrendik.
Vatikan'ı 500 yıldır, 19-30 yaşları arasında, turuncu,kırmızı,mavi çizgili üniformalı İsviçreli muhafızlar koruyor. Bu muhafızlar dört dil biliyor, 1350 euro maaş alıyorlar ve bekaret yemini etmişler. Sadece onbaşı rütbesine ulaşanlara evlilik izni veriliyor.



Bizim zamanımız olmadı ama Vatikan'a giderseniz Vatikan Müzesi'ni de gezmelisiniz. Müze 42 bin metre karelik bir alanı kaplıyor, içinde değişik papalar tarafından toplanmış 70 binden fazla eseri barındırıyor ve dünyanın en büyük Roma müzesi kabul ediliyor. Gitmeden sitesinden rezervasyon yaptırırsanız, uzun kuyruğu aşıp müzeyi gezebilirsiniz.

(bir sonraki yazım Napoli)

Hiç yorum yok: